Iwona Kmita

Matka, żona, redaktorka.

Designerskie przetwory

Czy w kuchni podczas robienia przetworów jest miejsce na design? Zdziwicie się, lecz tak! Bo można stosować stare receptury, ale używając nowoczesnych, akcesoriów i gadżetów.

U progu jesieni smażymy dżemy, powidła, kisimy ogórki, przesmażamy jabłka na zimowe szarlotki. To zajęcie stare jak świat. Często przy tym korzystamy z przepisów, które stosowały jeszcze nasze mamy, babcie i prababcie. Jednak gdyby zajrzały do naszej kuchni, pewnie by się zdziwiły, bo choć tak jak one przecieramy, mieszamy, wekujemy to przy tej robocie używamy całkiem innych niż one akcesoriów i gadżetów.

Po co brudzić ręce sokiem z truskawek, gdy można użyć szczypców do usuwania szypułek; fot. garneczki.pl

Przede wszystkim są one ładne, kolorowe i wygodne, czyli jak to się mówi – ergonomiczne. Mamy wrażenie jakby były stworzone do naszej ręki. Estetyka to jedno. Druga rzecz to ułatwianie pracy. Dzięki dobrze zaprojektowanym przedmiotom szybciej i bez kłopotów możemy zrobić coś, do czego nasze babcie np. wzywały na pomoc dziadków. Nie musimy więc używać siły, żeby odkręcić słoik, bo pomaga w tym specjalny otwieracz. Nie ma potrzeby w rękawicach lub za pomocą ściereczki wyjmować pasteryzowanych słoików z garnka z gorącą wodą, bo mamy do tego wygodny chwytak. Soki nie stoją w butlach na parapecie tylko robimy je szybko i bez straty witamin w eleganckich sokownikach. Mieszamy w garach do smażenia powideł, używając praktycznych mieszadeł, dzięki którym łatwo zgarniamy pozostające na brzegach smakowite resztki. Nawet poczciwe słoiki i butelki wyglądają teraz jakoś ciekawiej.

Zwykła rzecz – zakrętki. Ale jakie!!! fot. garneczki.pl

Przeczytałam kiedyś, że Steve Jobs, twórca m.in. potęgi Apple, często mawiał, że w designie nie chodzi tylko o to, jak przedmiot wygląda, ale przede wszystkim jak działa. Jego wygląd i funkcja były dla niego równoważne. W ten sposób rozumieją też design dzisiejsi projektanci. Na efektownie zaprojektowanych przedmiotach codziennego użytku znajdujemy loga znanych firm, np. Alessi (włoska marka, której udało się połączyć wzornictwo na światowym poziomie z najlepszymi rozwiązaniami technologicznymi), Eva Solo (otrzymała kilkaset nagród za użyteczność i pomysłowość), Koziol („sztuka od Koziol to sztuka użytkowa, która zawsze wysunie do ciebie pomocną dłoń – oczyści warzywa, poda sałatkę i rozweseli twój dom”).

Dlatego właśnie nawet w tak prozaicznym zajęciu jak robienie przetworów możemy używać pięknych i praktycznych akcesoriów. I warto to robić, bo fajniej się żyje i pracuje w otoczeniu ładnych rzeczy.

Wyszukałam kilka ciekawych gadżetów przydatnych podczas robienia przetworów, żebyście sami mogli zobaczyć, że design naprawdę trafił pod strzechy.

 

« »

Copyrights by Iwona Kmita. Theme by Piotr Kmita - UI/UX Designer Warszawa based on theme by Anders Norén